Разследването по Барселонагейт в Испания не е прекратено, а е прехвърлено

...
Разследването по Барселонагейт в Испания не е прекратено, а е прехвърлено
Коментари Харесай

Разследването на Барселонагейт не е прекратено

Разследването по " Барселонагейт " в Испания не е прекъснато, а е трансферирано към българската прокуратура заради повтаряне на юрисдикцията с българските управляващи. Това излиза наяве от писмо, изпратено от основния прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас до евродепутата Елена Йончева. Писмото е в отговор на нейно запитване по отношение на настоящото положение на следствието по така наречен случай „ Барселонагейт “.

В писмото се показва, че се оказало, че двете прокуратури проверяват по едно и също време едни и същи лица и едни и същи обстоятелства. „ Тъй като българското следствие (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по справедливи аргументи се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи следствието “, написа Кановас. Съгласно европейската правосъдна процедура, когато едни и същи обстоятелства или лица се проверяват от две прокуратури на две страни членки, следствието се поема от една от тях.

От писмото излиза наяве, че българската прокуратура е изпратила поисканата от испанците информация на 12 март 2021 година Не се прецизира каква е тя. На 31 май 2021 година испанците трансферират цялото следствие на българските си сътрудници. Според деловодството на ВКП по следствието се чакат материали от различен орган за решение на преписката.

Преди два дни един от забърканите в " Барселонагейт " предприемачът Йордан Христов съобщи в платена обява до Българска телеграфна агенция, че следствието е прекъснато и че разполага с документ за това от испанската прокуратура. Той обаче по този начин и не сподели документа.

През 2018 година Елена Йончева подаде сигнал до българската прокуратурата по случая „ Барселонагейт “, откакто журналистическо следствие откри допустимо пране на пари посредством имотна договорка в Барселона, в което е забъркан някогашният министър председател Бойко Борисов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР